AstroPedja
   
 

Osnove astrologije

Osnove astrologije - Astropedja.com
Reč horoskop znači “onaj koji pokazuje sate”. To je mapa nebeskog svoda na osnovu koje se određuju mogućnosti ili karakteristike čoveka rođenog u određenom trenutku i na određenom mestu na planeti Zemlji. Kada se radi jedan horoskop, uglavnom svaki astrolog obrati pažnju  prvo na Ascedent  i njegovog vladara,  na Sunce i Mesec, gde se nalaze i kakve aspekte imaju, pa onda ide dalje. Pomenućemo  par najvažnijih  astroloških termina, koje predstavljaju osnove tradicionalne astrologije.

Astroloških kuća ima dvanaest i počev od prve, koja počinje sa vrhom Ascedenta (podz naka), svaka ima svoje značenje:

1 - ličnost, izgled, telo, zdravlje, identitet, rano detinjstvo, individualnost, samopouzdanje,

2 - finansije, imovina (sa izuzetkom nekretnina), zarada ličnim radom, unutrašnji talenti i resursi, ujedno ovo je i kuća materijalnog duga,

3 - komunikacije, braća i sestre, kratka putovanja, neposredna okolina, govor i pisanje, intelektualni potencijal,

4 - dom i roditelji, nekretnine, "završnice" života, preci, koreni,

5 - ljubav, deca, kreativnost, odmori, sport, zabava, hazard, lutrija, špekulacije, igre, hobiji,

6 - zdravlje i prehrana, navike, rad, zaposlenje, usluge koje pružate, kućni ljubimci,

7 - poslovno i bračno partnerstvo, ugovori, razvod, parnice, odnosi sa publikom, pravni poslovi,

8 - podrška, seks, spavanje, nasledstva i zaveštanja, porez, okultizam, smrt, obnavljanje,

9 - viši um, pravo, religija , obrazovanje, duga putovanja, familija, psihologija,

10 - profesija, jedan roditelj, autoritet, ego, prestiž, status,

11 - prijateljstvo, ciljevi, želje i nade, velike organizacije, penzija

12 - izolacija, bolnica, psiha, skriveni talenti i potencijali, istraživanje, delatnost daleko od očiju javnosti.

Prva kuća uvek počinje Ascedentom koji predstavlja tačku na istoku horizonta, u trenutku rođenja  osobe. Druga važna tačka je MC ili Zenit koji je uvek početak, to jest  vrh desete kuće, odnosno najviše tačke neba. Istovremeno, tada su određeni i vrh sedme kuće (naspram prve) kao i vrh četvrte (naspram Zenita). Znak koji se nalazi na vrhu svake kuće upravo je onaj znak koje je dominantan. Kod nas se najviše koristi Placidusov sistem nejednakih kuća. Inače u literaturi postoji jos preko dvadesetak  sistema izračunavanja astroloških kuća.

Poput kuća i astroloških znakova ima dvanaest, koje grupišemo na osnovu zajedničkih karakteristika. Jedan od načina je svrstavanje po temperamentu. Takvo grupisanje označavamo kao grupisanje po elementu.

Vatreni znaci: Ovan, Lav i Strelac.Ovi znaci su puni entuzijazma, spontani, dovoljni sami sebi, ponekad dominantni i arogantni.

Zemljani znaci: Bik, Devica i Jarac. Ovi znaci su praktični, kozervativni, trezveni, senzualni, ponekad preterano materijalistički orjentisani.

Vazdušni znaci: Blizanci,Vaga i Vodolija. Oni imaju odličnu sposobnost komunikacije, jakog su intelekta, logični, širokih nazora, bez predrasuda, međutim, nekad hladni i nepraktični.

Vodeni znaci: Rak, Škorpija i Ribe. Osećajni, duboki, spremni da saslušaju druge, ali su i često podložni promenama raspoloženja i uticaju okoline.

Dvanaest astroloških znakova možemo podeliti još u tri grupe od po četiri znaka koji imaju neke zajedničke kvalitete:

Kardinalni znaci: Ovan, Rak,Vaga i Jarac. Nazivamo ih kardinalnim jer upravljaju smenom godišnjih doba. Ovan donosi proleće, Rak –leto,Vaga-jesen, Jarac –zimu. Oni su puni inicijative, pokretački, strastveni, ambicizni, brzo misle i nikad im nije dosta znanja, nekada su preterano skloni dominaciji.

Fiksni znaci: Bik, Lav, Škorpija i Vodolija. Označavaju središnji mesec svakog godišnjeg doba. Oni se odlikuju odlučnošću, imaju jaku koncentraciju, stabilni su, vole da skupljaju stvari I znanja, rezultate postižu sporo ali sigurno.

Promenjivi znaci: Blizanci, Devica, Strelac i Ribe. Ovi znaci označavaju završni mesec svakog godišnjeg doba. Ti znaci su veoma prilagodljivi, svestrani, promenljivi, saosećajni, intuitivni, nekad su veoma lukavi i nepouzdani.

Planete zrače određenom vrstom energije i deluju različito na ponašanje ljudi:

Sunce: volja za moć, ličnost, ego, unutrašnje ja, vitalnost

Mesec: emocije, majka, prehrana, masovnost, plodnost, upravlja tečnostima

Merkur: razum, mišljenje, komunikacija, intelekt, čulne recepcije, trgovina, saobraćaj

Venera: ljubav, lepota, umetnost, kultura, šarm, luksuz,

Mars: snaga, moć, rat, oružje, upale, operacije, nesreće, seksualna energija

Jupiter: viši um, ekspanzija, bogatstvo, optimizam, moral, sport, filozofija, religija, duga putovanja
Saturn: ograničenje, strahovi, disciplina, odgovornost, tradicija, ambicija

Uran: revolucija, otkrića, originalnost, nepredvidivost, astrologija, elektricitet, humanost, boemština

Neptun: iluzija, ideal, droga, piće, snovi, film, muzika, pozorište, upravlja morima i okeanima

Pluton: upravlja podzemnim svetom, atomska sila, moć, upliv na mase, tamno od tamnijeg, zločinac

Neki astrolozi  posmatraju i upliv Hirona, koji je otkriven 1978. godine i predstavlja učitelja borilačkih veština i alternativne medicine. Izgleda da ima uticaj sličan Jupiterovom.

Kada je planeta u znaku kojim vlada, ona je u svome sedištu i to pojačava njeno delovanje. Kada se planeta nalazi suprotno od znaka kojim vlada, ona se onda nalazi u egzilu. Ako je planeta u egzilu, onda se osoba nalazi tamo gde mora poštovati pravila i zakonitosti.
Svaka planeta ima i znak gde se harmonično ispoljava. To je znak njene egzaltacije, što znači da su sile planete pojačane a vrline uvećane.

Ako je planeta u znaku suprotnom od svoje egzaltacije, onda je u padu, suočava se sa teškoćama i preprekama da ostvari svoju pravu prirodu.

Planete se između sebe nalaze na određenom rastojanju, koje podrazumeva tačno utvrđeni broj stepeni, praveći određene aspekte:

     0-    konjunkcija- naglašava, pojačava, koncentriše

    60-   sekstil- mogućnost, privlačnost, ljubaznost, saradnja

    90-   kvadrat- izazov, akcija, dinamika, napetost, težnje

  120-   trigon- lakoća, idealizam, harmonija, indolentnost

  150-   inkonjukcija- prilagodljivost, reorganizacija, napetost

  180-   opozicija- raskorak, domet, ravnoteža, konflikt

Naravno, pored ovih postoje i drugi aspekti (uglovi), ali ovi koje smo naveli se najviše koriste u astrološkoj analizi. Aspekti su od velikog značaja  za tumačenje karaktera osobe, kao i za prognozu raznih događaja.

Pomenućemo i Mesečeve Čvorove. Oni nisu nebeska tela, već predstavljaju tačke na nebeskoj longitudi gde Mesec preseca  Sunčevu putanju (ekliptiku). Pozicija Severnog Mesečevog čvora  daje se u efemeridama, a Južni  Mesečev Čvor je tačno naspram njega sa istim brojem stepeni i minuta samo u suprotnom znaku. Mesečevi Čvorovi su aktuelni za izučavanje karmičke astrologije i  karmičkih (sudbinskih) ljubavi i veza.

Nezaobilazan način svih astroloških predviđanja i prognoza vrši se pomoću tranzita planeta. Međutim, postoje i drugi načini predviđanja: direkcije, progresije i lunacije. Direkcije su kretanje planeta po ekvatoru a ne po zodijaku. Progresije su sistem koji predstavlja  jedan dan za godinu, što znači, koliko osoba ima godina, za toliko se pomeri i broj dana u natalnom horoskopu. Lunacije su mesečeve mene. Vrstan astrolog će pri analizi jednog horoskopa obratiti pažnju na sve sisteme.

Osim natalnih (životnih) horoskopa za pojedince, godišnjih, uporednih, kompozitnih, horoskopa odnosa, moguće je izraditi i horoskope država. To je takozvana, mundana astrologija.Astrolog Predrag Bjeletić, Novi Beograd, tel: 063/ 73 38 721, pedja.taurus@yahoo.com
Web dizajn i hosting: Pixel Studio